Tuesday, June 22, 2010

::..Ketutu Liar..::



Salam sejahtera semua...


Entry kali ini lain sikit dari biasa..selalu aku suka duk merapu ntah pape..arini aku nak merapu benda yang berfaedah sikit..aku nak bercerita mengenai ikan ketutu..ini merupakan perniagaan sambilan saya dan suami.mungkin ada di antara kita yang tak kenal pun ikan ketutu nie..selain ketutu is juga dipanggil Marble Goby, haruan bodoh, ikan ubi, belantok..


Ikan ini sangat sensitif kepada persekitarannya.. Ikan ini suka tinggal di tempat yang tenang tanpa gangguan dan arus deras air. Ikan ini lebih aktif pada waktu malam. Ketutu akan membesar sebanyak 1kg dalam masa setahun.Ketutu adalah bersifat karnivor dengan memakan anak2 ikan kecil dan udang. Ketutu adalah di antara spesis ikan air tawar yang mempunyai pasaran yang sangat tinggi.Namun faktor kadar pembesaran yang lambat,pembiakan yang terhad, sensitiviti kepada persekitaran dan air merupakan cabaran yang tinggi kepada penternak..














Harga benih ketutu:

  1. 300gram ke bawah : RM30
  2. 400gram -700 gram: RM50
  3. 700gram - 1 Kg : RM80
  4. 1Kg ke atas : RM100


** Harga boleh dirunding..Untuk keterangan lanjut dan penempahan boleh hubungi Omar di talian 013-6807050 @ 013-6217209..

11 comments:

sarah shafie said...

promote nampk..hehe

Syikin said...

mesti la kna promote..cri pelanggan..

HairiAks said...

1st time tngok ikan ni...
Harga boleh tahan juga...


Jemput datang blog Prince.. bace entry baru.. Jangan lupa beri komen ok..

Prince Hairi- Aku NAk Marah Puas Puas

Syikin said...

ikan ni glamour di kalangan orng cina je..al-maklum la..harga pun boleh tahan..

wadud@duad said...

wadud nak freee??? hehehe..
main2 jerk..
salam kenal :)

wadud ada blogwalking software, nak cuba?
pegi kat sini ekh, komen sekali tau, heheh :)

http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/free-download-blogtrack-aka-blogwalking.html

M a W a D D a H said...

tak penah tengok ikan itu sebelum ni...

.s.o.f.i.a. said...

nie ikan hudoh kan......??? salu jual kat kedai cina..... mahai tu!!!!

Syikin said...

wadud:nk free?? nti la tunggu dh kaye bru leh sponsor org len mkn..hehehe..

adah: aku pun x penah tengok ikan itu sebelum nie..suami aku la yg ajar sume nie..

sofia: aar..ikan ni mmg byk jual kat restoran cina..pelanggan yg beli pun ramai cina..hrga sgt mahal..org kite pk byk kali kalo nk beli..

wadud@duad said...

a'ah dah x leh join..
tapi kalau nak try pakai software tuh, silakan download ekh.. kat bawah nieh :

http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/free-download-blogtrack-aka-blogwalking.html

.s.o.f.i.a. said...

sedap ka ikan ni kalau masak.....???

Syikin said...

sedap..isi sangat lembut..warna putih..tlang sikit je..masak stim & sup memamg sedap..elok untuk orang lepas operation..

Post a Comment

nak kritik?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails